Václav Nejman z Lesů hlavního města: Zalévejte kolem páté hodiny ráno

blank

V horkém počasí je obzvlášť důležitá pravidelná zálivka. Podle Václava Nejmana je pro ni nejideálnější čas kolem páté ranní, kdy je půda nejchladnější. Botanici z trojské botanické zahrady jsou také pro zalévání ve večerních hodinách.

Pracovníci Lesů hlavního města v současnosti omezili řezy na dřevinách, aby je v horkých dnech s velkým výparem vody nestresovali a nezatěžovali. Zahrádkáři by se také měli vyvarovat používání chemických přípravků, které mohou v kombinaci s ostrým sluncem rostliny spálit. V Botanické zahradě v Troji se osvědčila kombinace dostatečné zálivky a stínění, což může pomoci zejména menším dřevinám.

„Situace v naší botanické zahradě je o to těžší, že zahrada stojí na velmi propustných štěrkopíscích. Voda se v těchto substrátech neudrží, proto je třeba zalévat denně. Upřednostněny jsou dřeviny, které vyžadují více půdní vlhkosti a dřeviny čerstvě zasazené. Vodní deficit začíná být však vidět i na dřevinách, které jsou k suchu relativně odolné,“ uvedli kurátoři botanické zahrady Petr Hanzelka a Tomáš Vencálek.

Scroll to Top