Písek kropí rozpálené ulice vodou z Vltavy

blank

Jihočeský Písek sužují tak jako řadu dalších českých měst vedra. „Abychom obyvatelům a návštěvníků města usnadnili pobyt, zavedli jsme kropení ulic. To sice úmorné vedro neodstraní, ale alespoň se po určitou dobu lépe dýchá. Městské služby Písek využívají vodu z Otavy, kde je průtok dostačující,“ informoval místostarosta Jiří Hořánek.

Podle jednatele městských služeb Josefa Hrádka je pro město prvotním zájmem udržení zeleně. Do těchto míst jezdí kropicí vozy denně. Ačkoliv je hladina Otavy pod průměrem tohoto ročního období, vody je v ní stále dostatek. „Zatím ani nebylo nutné zvyšovat podíl vody z Římova pro píseckou úpravnu. Voda z Otavy stačí,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek Miloslav Šatra.

Například v Praze největší kropicí vůz největší velikost nabere osm až deset tisíc litrů vody a jeho denní spotřeba vody je zhruba 660 metrů krychlových. Během současných veder se v centru měst mohou vytvářet takzvané tepelné ostrovy. Zástavbu z betonu a asfaltu totiž pohlcuje teplo, a pak z domů sálá.

Ilustrační foto 

Scroll to Top