Odbahnění soustavy rybníků v bukovské kaskádě

blank

Šest vodních ploch v bukovské kaskádě u Jindřichova Hradce bude obnoveno. Jsou důležité pro zadržování vody v krajině. Dva rybníky jsou již upravené, na dalších třech se v současnosti pracuje a poslední se rekonstrukce dočká možná letos.

Původní plán byl takový, že se mezi roky 2017 až 2019 vyčistí dva rybníky ročně. Ten se však změnil kvůli dotačnímu titulu ministerstva zemědělství. Radnice usoudila, že bude výhodnější opravit letos tři rybníky.

Jindřichův Hradec vlastní 29 rybníků. Na jejich obnovu používá vlastní zdroje a dotace. Město zatím neví, z jakých prostředků odbahnění rybníků v bukovské kaskádě zaplatí. Celkově se náklady pohybuji kolem devíti milionů korun. Dotace by mohla dosáhnout nejméně polovinu této částky.

Město dobuduje kanalizaci a čistírnu za 64 milionů v Děbolíně

Kromě rybníků také Jindřichův Hradec významně investuje do vodárenské infrastruktury v městské části Děbolín. Podle vedoucího odboru rozvoje jindřichohradeckého městského úřadu Vladimíra Krampery Děbolín doposud žádný systém pro splašky a dešťovou vodu nemá a lidé většinou využívají vlastní jímky. V této části Jindřichova Hradce žije 250 obyvatel. Město chce získat dotaci od ministerstva zemědělství.

O jakou částku se má jednat, však zatím neví. Podle Krampery slíbilo ministerstvo vypsat dotační titul na tyto akce, ale zatím nejsou známy podmínky pro čerpání. Město s projektem začne i v případě, že jistotu dotace mít nebude. Je připraveno akci uhradit z městského rozpočtu. Doba realizace byla stanovena na dva roky. Práce by měly začít v říjnu.

Foto, zdroj: idnes.cz 

 

 

 

Scroll to Top