Kropicí vozy jsou v Praze v pohotovosti

blank

Metropoli sužují extrémní vedra. Poslední dny jsou v hlavním městě teplejší než třeba v jižní Dalmácii. Kropicí vozy Pražských služeb vyjely letos poprvé do ulic 28. května a zatím osvěžovaly ulice 22 dní. To už je o šest dní víc než do konce srpna v loňském roce. Vozy vyjíždějí vždy, pokud teplota dosáhne tři dny za sebou 25 stupňů Celsia.

Podle mluvčí Technické správy komunikací Barbory Liškové je důvodem kropení a mlžení nejen osvěžení vzduchu, ale především snížení prašnosti a intenzity přízemního ozonu. Pro TSK zajišťuje letní údržbu komunikací městská společnost Pražské služby.

„Kropicí vůz největší velikost nabere osm až deset tisíc litrů vody, ta mu v průměru vydrží hodinu až dvě,“ informoval mluvčí Radim Mana. Podle informací ČTK činí denní spotřeba vody zhruba 660 metrů krychlových, na jedno naplnění osvěží jeden vůz průměrně 17 kilometrů pražských ulic. Náklady na den kropení a mlžení jsou zhruba 869 tisíc korun.

Během současných veder se v centru prahy vytváří takzvaný tepelný městský ostrov. Zástavbu z betonu a asfaltu totiž pohlcuje teplo, a pak z domů sálá. V historickém centru města je v průměru o dva až tři stupně Celsia více než na okrajích Prahy.

Pražané také hlasují, jak osvěžit metropoli

Spolek Arnika hledá na území Prahy místa, kde se lze ve městě osvěžit. Patří k nim například parky, zelené střechy, kašny či pítka. Pražané mohou do konce září hlasovat v anketě pro nejlepší nápady v boji s horkem. „Někomu je příjemně ve Stromovce, další ocení pítka na Letné nebo fasádu porostlou břečťanem u svého domu. V anketě hledáme inspiraci nejen pro Pražany, jak si sami mohou usnadnit život v rozpálené metropoli. Dáme zpětnou vazbu i Praze, aby se její obyvatelé neupekli,“ vysvětlila organizátorka ankety Vendula Zahumenská.

K ochlazení mohou posloužit fontány, pítka, osázené balkony, vnitrobloky, fasády porostlé popínavkami, zelené střechy nebo komunitní zahrádky. Zmiňované objekty zachycují vodu, která odpařováním vzduch ochlazuje. V roce 2017 přijala Praha Strategii adaptace na klimatickou změnu. Například Madrid nebo Kodaň pokrývají svá území zelenými plochami nebo zakládají nové parky. Pro mnohé Pražany a turisty je současné horké počasí vyčerpávající. Rychlé osvěžení mnoho z nich hledá právě u pítek, které se v posledních dnech ocitají pod náporem lidí. V hlavním městě jich je několik desítek.

Scroll to Top