Mor decimuje populaci raků v Rožnovské Bečvě

blank

Nákaza mezi raky se nedá zastavit. Nepřenáší se na člověka, ale pro raky je smrtící. „Způsobuje masivní úhyn našich původních druhů raků, raka říčního a raka kamenáče,“ uvedla vedoucí rožnovského odboru životního prostředí Marie Hrabovská. Informoval o tom portál idnes.cz.

Poprvé se uhynulá zvířata našla na konci dubna a odborníci byli tehdy přesvědčeni, že za to může dlouhodobé sucho a s ním související nevyhovující stav vody v řece. Další testy ovšem ukázaly na vysoce infekční plíseň, takzvaný hnileček račí. „Raci nemají dostatečnou imunitu, aby se nákaze ubránili. Plíseň prorůstá do celého těla, napadá nervovou soustavu a postupně zvířata zahubí. V současné době bohužel neexistuje možnost léčby,“ konstatoval Miroslav Kubín ze Správy CHKO Beskydy.

Experti doufají, že se nákaza nerozšířila pod soutok Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Podle Kubína je to nejhorší možný scénář. Zatím není ani jasné, jak se nákaza do vody dostala. Zvířata totiž putují proti proudu řek, a tak mohli nemoc přinést třeba raci pruhovaní. „Kdyby raci putovali, věděli bychom to od kolegů z povodí Moravy nebo Odry, ale žádné takové zprávy nemáme,“ podotkl Kubín.

Existuje také varianta, že nemocného raka do řeky neúmyslně vsadil člověk. V Rožnovské Bečvě se nákaza nikdy dřív neobjevila. Račí populace naopak čile rostla. Zastavit nákazu je prakticky nemožné. „Lidé by rozhodně neměli raky přenášet z řeky na jiná místa, aby se nekontaminovaly další toky. Dále je potřeba předměty, které se dostaly do kontaktu s vodou, důkladně dezinfikovat,“ vysvětlil Kubín. V souvislosti s račím morem se nedoporučuje ani zalévání zahrad z Rožnovské Bečvy.

Scroll to Top