Zákaz koupání v Dolcích, provozovatel nesouhlasí

blank

Krajská hygienická stanice v Hradci Králové zakázala koupání v rekreačním středisku Dolce na Trutnovsku. Vodu v nádrži označila jako nebezpečnou a nařídila provozovateli ukončení koupací sezony. Podle hygieniků voda obsahuje sinice a může ohrozit zdraví. Vedoucí areálu Kemp Dolce Renáta Portlová je však opačného názoru. Voda je podle ní v pořádku, což mají prokázat nové rozbory. Na verdiktu hygieny to údajně nic nezmění. Z kempu již odjíždějí desítky hostů a další turisté ruší své rezervace.

„Hygiena nám odlákala i jednodenní návštěvníky, kteří sem zavítali jen kvůli koupání. Už nyní mám informace z recepce, že hosté ruší třeba pobyt už v polovině nebo i rezervace na další týdny. Ani nevíme, kdy hygiena vodu odebírala, zaslala nám jen vyjádření. Jestli vzorky brali ještě před tím, než byly deště, rozbory mohou být zkreslené. Proto jsme si nechali udělat nové vlastní odběry,“ řekla Portlová.

V pondělí 23. července na Dolce vyrazili pracovníci Zdravotního ústavu z Hradce Králové. Výsledky ještě nejsou známé. Portlová doufá, že nová data sezonu zachrání. „Když si vzpomenu na minulé roky, voda se začala kazit až koncem srpna. Tento rok je to podle hygieniků už v červenci,“ konstatovala Portlová.

Závěry hygieny jsou ale jasné. „Z důvodu zvýšeného biologického oživení vody s průkazem hojného výskytu vodního květu, kdy existuje důvodné podezření vážného ohrožení zdraví koupajícího se, provozovatel ukončuje provoz koupaliště,“ stojí ve zprávě. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Veroniky Krejčí si může provozovatel dělat průběžné testy sám. „My jsme je provedli 16. července a k 20. červenci byl vydán doporučený zákaz koupání. Jelikož provozovatel k danému dni ukončil koupací sezonu, jakost vody nebude dále monitorována a koupání je na vlastní nebezpečí,“ sdělila Krejčí.

Zejména u citlivějších jedinců se mohou po koupání objevit zdravotní komplikace jako vyrážka, zarudlé oči nebo rýma. „Projevy se mohou lišit. Od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi přes bolest hlavy až po vážnější jaterní problémy. „Problémem je, že lidé při koupání často nechtěně vypijí trochu vody a s ní i přítomné sinice,“ uzavřela Krejčí.

Foto, zdroj: idnes.cz

Scroll to Top