Labe je 24 centimetrů pod hladinou sucha

blank

Vodočet v Ústí nad Labem ukázal ve středu 25. července hladinu na 121 centimetrech. To znamená 24 centimetrů pod hladinou sucha. Vidět jsou dokonce všechny takzvané hladové kameny, které v historii předznamenávaly bídu. Podle vedoucího ústeckého pracoviště Povodí Labe Jana Zajíce se stalo za 81 let měření pouze sedmkrát, aby Labe 25. července bylo pod hranicí sucha. Pouze dvakrát to pak bylo níž než letos. V roce 1952 mělo Labe pouze 100 centimetrů a před třemi lety 116.

Podle informací vodohospodářů je současná hloubka za posledních 62 let druhá nejnižší. „Z řeky vykukují hladové kameny, už když má Labe 130 centimetrů, od 121 centimetrů je vidět všech patnáct,“ informoval šéf děčínského Povodí Labe Jiří Mach, které se mimo jiné zabývá hledáním hydrologických památek. Většina z nich se nachází u Dolního Žlebu, kde je i nejstarší s datem 1612. Další leží například u Těchlovic.

K nejstarším takovým památkám v Evropě vůbec patří také kámen v Děčíně s letopočtem 1616. V minulosti kameny sloužily k zaznamenávání nízkých stavů vod a bývaly i součásti různých pověstí. Nutno dodat, že s nepříliš pozitivními okolnostmi.

Foto, zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top