Zákaz odběru z vodních toků na Blanensku

blank

Ve středu 25. července začal platit plošný zákaz napouštění bazénu a zalévání trávníku vodou z potoků a řek na území celého Blanenska. Na vině je katastrofální nedostatek vody v tocích. Nařízení vydal odbor životního prostředí blanenského úřadu. Platí pro 43 obcí.

„Zakazuje se odběr povrchových vod z vodních toků v celém území, a to pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění nádrží a bazénů,“ stojí ve veřejné vyhlášce, která je platná do odvolání. Stejný zákaz platící pro 110 obcí vydal i odbor životního prostředí v Boskovicích. Na Kyjovsku se nařízení týká 42 obcí. Blanensko je podle portálu intersucho.cz nejsušší oblastí v České republice.

Podle vyškovských vodáren ale není důvod k panice. „Vodní zdroje máme dostatečné, žádná omezení jsme zavádět nemuseli a ani je v budoucnu neplánujeme,“ informoval za Vodovody a kanalizace Vyškov Karel Hájek. Například Ivanovice jsou napojené na skupinový vodovod, díky němuž získávají vodu z podzemního vrtu v pět kilometrů vzdálené Pustiměři. Největší nápor na odběry vody nastal zhruba před měsícem právě kvůli napouštění bazénů.

Scroll to Top