Zákaz odběru vody z Lomnického potoka

blank

Povodí Ohře v součinnosti s Karlovarským krajem zakázalo kvůli suchu odběr vody z Lomnického potoka. Ten je jedním z hlavních přítoků vodárenské nádrže Stanovice. Omezení se týká zejména zahrádkářů. Zákaz platí do konce října.

„Náhlý déšť pomůže povrchové a podzemní vodě jen na chvilku. Voda se většinou velmi rychle odplaví a potok je na tom stejně, jak byl předtím. A nám jde o záchranu veškerého života v potoce,“ vysvětlil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Pokud voda tokem plynule neprotéká, ale tvoří jen kaluže a stojatá místa, hrozí vyhynutí rostlinám a živočichů daného ekosystému.

V těchto oblastech bývají ryby, často se jedná o pstruhy, korýši a různí drobní živočichové i rostliny. Kdyby potok vyschnul, stav by se vracel zpátky mnoho let, pokud vůbec,“ doplnil Svejkovský, podle kterého by dalším nebezpečným jevem bylo plavení různých toxinů z odumřelých rostlin a živočichů do Stanovické přehrady.

Omezení odběru platí hlavně pro zahrádkáře, kteří mají pozemky v povodí potoka a všech jeho přítoků. „Tuto povrchovou vodu většinou nikdo neodebírá proto, aby ji pil. Jde spíše o zalévání zahrádek nebo napouštění bazénů. Těmto odběrům je zapotřebí se vyhnout. Rozhodnutí dostaly všechny obce, které mají tyto vodní toky v katastru – jde hlavně o Kolovou, Pilu či Stanovice. Zákaz samozřejmě nevyřeší vše, pokud trochu nezaprší, může i tak začít vodní systém kolabovat. Přesto bychom měli udělat vše pro to, aby potok zůstal zachován,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Podle něj srážky spadnou nad hřebeny Krušných hor, ale dál se nedostanou. „Právě povodí Stanovické přehrady patří k nejsušším částem kraje,“ konstatoval Kopál. Zákaz odběru vody z potoka vydal magistrát i loni v polovině srpna. Jestliže by lidé z potoka odebírali vodu dále, mohli by podle magistrátu ohrozit vodní a navazující ekosystémy, kyslíkovou bilanci a funkce toku. Odběr byl v roce 2017 zakázán s výjimkou odběrů pro zajištění zásobování pitnou vodou a jiných odběrů, které slouží veřejnému zájmu.

Scroll to Top