Kohoutkový inspektor SmVaK odměňoval v Moravskoslezském kraji

blank

Znovu po roce vyrazil kohoutkový inspektor společnosti SmVaK Ostrava do obcí a měst prověřit, jak jsou jednotlivé podniky vstřícné k zákazníkům v podávání pitné vody z veřejné vodovodní sítě. Během čtvrtého ročníku akce bylo zatím navštíveno 70 restaurací, kaváren, hotelů a barů. Provozovatelé mohli dostat také sadu džbánů a sklenic s logem vodárenské společnosti.

„Do projektu se v uplynulých letech zapojilo 70 vstřícných podniků v Moravskoslezském kraji, letos prozatím přibylo dalších 35, což je pozitivní zjištění. Oproti loňsku pozorujeme několik rozdílů. Změnou k lepšímu je to, že podávat na vyžádání zákazníkům pitnou vodu se přece jen stává ve většině podniků běžnou praxí. Těch, kteří tuto službu zákazníkům odmítají poskytnout, ubývá, ačkoliv podmínky pro servírování kohoutkové vody se mohou podnik od podniku lišit. Trend je tedy pozitivní a to je dobře i proto, že pitná voda v regionu vykazuje díky zdrojům v Beskydech a Jeseníkách, a sofistikovanému způsobu její úpravy a distribuce vysokou kvalitu,“ uvedl generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Druhou skutečností je podle něj to, že řada podniků především v menších obcích a městech během léta výrazně omezuje provozní dobu především na začátku týdne a během dopoledne nebo brzkého odpoledne. „Otevírají často až v druhé části týdne a v pozdějších hodinách. Dalším zjištěním je to, že v podávání kohoutkové vody jsou vstřícnější v menších obcích než ve větších městech – například na Karvinsku,“ konstatoval Pšenička.

Podle mluvčího společnosti Marka Síbrta spočívá princip projektu v osobních návštěvách a rozhovorech s majiteli jednotlivých podniků. „Chápeme, že kohoutková voda nemusí být v podnicích poskytována bezplatně, protože s její přípravou a servisem na stůl zákazníka je spojena řada úkonů a práce personálu. Navíc voda jako nejcennější surovina má svou hodnotu. Proto není podmínkou pro ocenění to, aby dostávali návštěvníci kohoutkovou vodu zdarma,“ vysvětlil Síbrt.

Například za litr vody v regionu působnosti SmVaK Ostrava zaplatí zákazníci za litr vody zhruba osm haléřů a třetinková lahev neperlivé vody se prodává v podnicích za zhruba třicet korun. Akce inspektorů však zdaleka nekončí. Zatím navštívili podniky zejména na Frýdecko-Místecku, Havířovsku, Hlučínsko a Odersku a pokračovat budou v následujících týdnech.

Scroll to Top