Otaslavice otevřely biotop, premiéru si nenechalo ujít tisíc návštěvníků

blank

Otaslavice na Prostějovsku spustily do ostrého provozu nový koupací biotop. Osvěžit se během prvního dne přišlo zhruba tisíc lidí. Nechyběl ani doprovodný program například v podobě seskoku parašutistů do vody.

„Jsem rád, že se biotop povedlo otevřít. Chtěl jsem, aby to bylo místo, kde se bude setkávat celá obec,“ neskrýval radost starosta Otaslavic Marek Hýbl. Slavnostní akce se zúčastnili i hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk nebo prostějovská primátorka Alena Rašková. „Jsem nadšený, kolik přišlo lidí. Jejich počet mne opravdu velmi překvapil. Zaplnili celý areál,“ řekl dále starosta.

Z dvanácti set metrů skočili do vody dva parašutisté. Návštěvníci mohou využít parkoviště u areálu a také bufet. „Jsem rád, že se to tu otevřelo, dřív jsem sem chodil. Teď tu můžeme s dětmi trávit prázdniny,“ sdělil Deníku Jindřich Koudelka. Bazén má dvě části. První je určena pro koupání, v druhé jsou zase vysázené rostliny. Svými kořeny čistí vodu a fungují na bázi přírodní čistírny.

„Pro provozovatele biotopů jsou největší výhodou oproti koupališti nižší náklady. Pro návštěvníky pak chemicky neupravená voda. Obecně je to něco úplně jiného než koupaliště,“ řekl loni provozovatel biotopu v Honěticích na Kroměřížsku Igor Pokorný. Za světovou výkladní skříň biotopů je považováno sousední Rakousko.

Scroll to Top