Nejsušší místo v České republice? Ivanovice na Hané

blank

Podle informací portálu Intersucho jsou Ivanovice na Hané nejsušším tuzemským místem. Jednoduchou matematikou je zde sucho od začátku roku ve čtyřech z pěti dnů. Obyvatelé třítisícového města na Vyškovsku začínají nedostatek srážek pociťovat stále více.

„Sucho samozřejmě vnímáme všichni, především na zahradách. Je vidět, že stromy trpí. Prší tady opravdu málo. Ani si nevzpomenu, kdy naposledy jsme zažili nějakou průtrž. To je jen tak dvakrát do roka. Když už zaprší, jde jen o malé přeháňky,“ uvedl Jaroslav Špargl z Ivanovic. Cisterny s vodou nebo zákazy napouštění bazénů však ještě nebyly potřeba. „Jestli lidé dříve ve studni měli vodu ve třech metrech, dneska čerpají třeba z pěti, ale pořád vodu mají,“ řekl starosta Vlastislav Drobílek.

Podle vyškovských vodáren není důvod k panice. „Vodní zdroje máme dostatečné, žádná omezení jsme zavádět nemuseli a ani je v budoucnu neplánujeme,“ informoval za Vodovody a kanalizace Vyškov Karel Hájek. Ivanovice jsou napojené na skupinový vodovod, díky němuž získávají vodu z podzemního vrtu v pět kilometrů vzdálené Pustiměři. Největší nápor na odběry vody nastal zhruba před měsícem kvůli napouštění bazénů. „Žádali jsme je proto, aby napouštěli postupně. K žádným omezením dodávek vody ale nedošlo,“ doplnil Hájek.

Starosta Ivanovic Vlastislav Drobílek poukázal v souvislosti se suchem na jeden paradox. Ivanovice, ač nejsušší místo republiky, nesplňují kritéria pro dotační program Dešťovka ministerstva životního prostředí. Leží v záplavovém území. Pro zachycování dešťové vody je u vyschlého Pustiměřského potoka nainstalovaná stupnice pro měření vodní hladiny. „Trochu vody sem doteče, jen když se odpouští ivanovický rybník. V rámci protipovodňových opatření nám sem dali měřák, ale obávám se, že bude vždycky na suchu,“ konstatoval Drobílek.

Voda chybí i zemědělcům. V Ivanovicích sídlí pokusná stanice Výzkumného ústavu rostlinné výroby. „Při pohledu na pšenici si můžeme všimnout menšího množství klasů. Kde by měly růst čtyři, vyrostl jen jeden. Porost sice není nižší, ale výrazně řidší, než by měl být, a zrna jsou malá,“ vysvětlil Miroslav Janeček z pokusné stanice. Roční úhrn srážek za posledních dvacet let zde dosahoval přes 500 milimetrů. Letos však klesl až na 350 milimetrů.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce se stát v minulosti připravoval na povodně a sucho podcenil. „Vědci varovali, že sucho a povodně jsou dvě strany téže mince. Extremizace počasí dána klimatickou změnou se přesně takto projevuje,“ vysvětlil Brabec v nedávném rozhovoru pro INFO.CZ.

Nový zákon by podle něj měl dát státu větší pravomoci, třeba plošný zákaz napouštění bazénů. „Na základě předpovědi ČHMÚ budou s určitým výhledem nastaveny stupně sucha. Jakmile budou dosaženy, tak se rozjede na začátku preventivní, a pak už krizový scénář. Přirovnal bych to k současným smogovým situacím, které vedou třeba k omezení provozu závodů,“ řekl ministr.

Scroll to Top