Jihlava chce ulevit kanalizaci a čistírně odpadních vod

blank

Jihlava začne od začátku srpna celoplošně svážet použité jedlé oleje a tuky. Město tím chce pomoci životnímu prostředí a vodárenské infrastruktuře. Média o tom informoval mluvčí radnice Radek Tulis.

Na Vysočině spustili pilotní projekt sběru a svozu použitých jedlých olejů před rokem v lokalitě Na Slunci. Podle vedoucí odboru životního prostředí Kataríny Ruschkové byla za dobu testování z osmnácti nádob vyvezena více než tuna olejů a tuků. Na tuky bude od srpna v Jihlavě rozmístěno 24 nádob. Do nich budou obyvatelé ukládat použité tuky ideálně v PET lahvích.

„Tuky vylévané do odpadu představují riziko pro průchodnost kanalizace. Důvodem je také odlehčení čistírně, tuky komplikují biologické čištění odpadní vody,“ poznamenal primátor Jihlavy Rudolf Chloupek. Do kanalizace nepatří také biologický odpad, hygienické potřeby, chemikálie nebo léky. Tyto předměty a látky ohrožují provoz kanalizačního systému a čistíren odpadních vod. Zbytky potravin také podporují život různých živočichů – například potkanů. Plastové látky z hygienických potřeb mohou zničit čerpadla v čerpacích stanicích.

Ilustrační foto 

Scroll to Top