Hygienici vyhlásili zákaz koupání v Brněnské přehradě

blank

Po deseti letech byl na Brněnské přehradě vyhlášen zákaz koupání. Příčinou je extrémní počasí a s ním související výskyt sinic ve vodě. Její kvalita se však zhoršuje dlouhodobě. „Na hladině se vytváří takzvaný vodní květ. To znamená hromadění vrstvy sinic, se kterými mohou přijít lidé do kontaktu,“ vysvětlil vedoucí odboru hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk.

Do přehrady přitéká jen třetina vody oproti dlouhodobému průměru. „Neočekáváme, že během následujících týdnů dojde ke zlepšení. Musely by prudce klesnout teploty, aby sinice odumřely a klesly dolů z koupací plochy. Tři stupně dolů ale nic nevyřeší. Chce to skutečně dlouhodobé a výrazné ochlazení,“ uvedl dále Staněk.

Lidem hrozí v případě koupání zdravotní potíže. „Od kožních problémů přes záněty spojivek až po žaludeční nevolnosti a teploty. Zvláště děti často polykají vodu, což je za současného stavu zvlášť nebezpečné,“ varoval Staněk. Povodí Moravy přitom přehradu systematicky čistí od roku 2008. Na zachování bezpečné kvality vody se v přehradě se bude podílet i Brno, které pro to na svém březnovém zasedání schválilo dotaci ve výši pěti milionů korun.

Na přehradu se na jaře vrátily aerační věže, které slouží k promíchávání a prokysličení vodního sloupce nádrže. Probubláváním vody pomohou k její čistotě a zamezí rozšíření sinic. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře čištění vody nemá vliv na zdraví a bezpečnost návštěvníků. Znečištění vody, ke kterému ale letos došlo, však v současnosti nešlo podle Staňka předejít.

Scroll to Top