Deště plní beskydské přehrady

blank

V pátek ráno se beskydská údolní nádrž Morávka dostala více než čtyři metry nad úroveň zásobního prostoru. Do přehrady přitékalo 21 metrů kubických vody za sekundu, odtok správce – Povodí Odry – zvýšil na dvacet jedna sekundových kubíků. Výhodou je, že z řeky Morávky je vybudovaný v Raškovicích přivaděč, který může dále plnit Žermanickou přehradu, která byla ještě před týdnem dva metry pod úrovní zásobního prostoru.
V Morávce, která slouží jako zdroj pro úpravnu pitné vody ve Vyšních Lhotách, z níž společnost SmVaK Ostrava zásobuje Třinecko a Těšínsko, je v současnosti 7,7 milionu kubíků vody.
Během týdne stoupla hladina Žermanické přehrady o dva a půl metru a v pátek ráno je již jen třicet centimetrů pod úrovní zásobního prostoru a přitéká do ní kolem 19 kubických metrů za sekundu. V nádrži, která kromě rekreace slouží jako zdroj vody pro průmyslové podniky (Arcelor Mittal Ostrava, Biocel Paskov), je aktuálně 18,8 milionu kubíků vody.

Přehrada Šance na řece Ostravici, která posledních několik let prochází rekonstrukcí, v jejímž důsledku držel správce hladinu zhruba deset metrů pod úrovní zásobního prostoru, za polední tři dny stoupla o tři a půl metru a je v současnosti sedm metrů pod úrovní zásobního prostoru. Do nádrže přitéká zhruba 19 kubických metrů vody za vteřinu. V nádrži sloužící jako zdroj pro největší beskydskou úpravnu vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, z níž SmVaK Ostrava zásobují zhruba šedesát měst a obcí v kraji, ale také příhraniční část Polska – hornické město Jastrzebie-Zdrój, je v současnosti téměř 23 milionů kubíků vody.
Podle předpovědí počasí by srážky v následujících dnech měly ustávat.

Scroll to Top