Hroznětín bojuje se sinicemi ve Velkém rybníce

blank

Dvoutisícový Hroznětín na Karlovarsku obdržel od kraje dotaci 150 000 korun, které využil na nákup nové technologie, ultrazvuku, díky kterému ničí sinice ve Velkém rybníce. Tři přístroje ultrazvukem narušují buněčnou strukturu sinic. Vodní nádrž známá jako Vela je oblíbenou rekreační oblastí.

Místo sinic však nově hroznětínští bojují ve vodě s řasy. „Máme na světě 70 tisíc druhů sinic a řas a dva miliony poddruhů. Tento ultrazvuk je účinný na organismy, které používají vzduchové vakuoly pro pohyb. V tomto případě likvidujeme sinice, které mají vzduchové měchýřky,“ uvedl Petr Kvapil, ředitel společnosti Photon Water, která americkou technologii v tuzemsku rozšiřuje. Podle Kvapila je rybník živý ekosystém. Když se zbaví jednoho škodlivého organismu, tak jej nahradí jiný. „Trvá několik dní, než nastane očekávaný efekt. Když jsou vhodné podmínky, buňky stíhají narůstat rychleji, než je stačíme likvidovat,“ řekl Kvapil.

Krajská hygienická stanice v Karlových Varech už v rybníce vyhlásila zákaz koupání. Problém s Velkým rybníkem má však více příčin. Voda v něm je totiž mělká a stojatá. „Není zde žádný přítok, takže sem stoupá podzemní voda. Druhá věc je, že obec Velký Rybník je čím dál více obsazená lidmi, a to nejen na rekreaci, ale i na trvalé bydlení. Produkty, které přitékají do rybníka z nevyvážených žump, jsou příčinou, proč vypadá tak, jak vypadá,“ vysvětlil místostarosta Hroznětína Zdeněk Jánský, pod který obec Velký Rybník spadá.

Lidé také musí nově dokládat, jak nakládají se splašky. „Loni jsme vydali ve spolupráci s odborem životního prostředí v Ostrově vyhlášku, která požadovala po majitelích domů, aby doložili, jak nakládají se splaškovou vodou. Z těch zhruba 550 objektů nám přišlo jen 250 odpovědí,“ doplnil Jánský.

Scroll to Top