Frýdek-Místek podpoří domovní čistírny odpadních vod

blank

Město podpoří zřízení domovních čistíren odpadních vod jako náhrady za septik nebo žumpu. Radní již schválili podmínky dotací. Frýdek-Místek dlouhodobě nabízí i takzvané kotlíkové dotace. Bude v tom pokračovat také v roce 2019.

V případě domovních čistíren jsou nabízeny dva stropy dotací, padesát a sto tisíc korun. Výše se odvíjí podle velikosti domu. Stejně tak tomu bude u přípojky na kanalizaci, kde dotace může činit až dvacet nebo padesát tisíc. Podle mluvčí magistrátu Jany Matějíkové mohou dále občané žádat až o padesátitisícovou dotaci na pořízení solárních kolektorů.

Stát se v minulém roce rozhodl podpořit výstavbu domácích čistíren odpadních vod 100 miliony korun. Podmínkou ale bylo, aby si čistírnu pořídilo minimálně 30 procent obyvatel dané lokality. Podle mluvčího Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marka Síbrta nebylo v Česku ke květnu 2017 na kanalizační síť a čistírnu odpadních vod napojeno milion a půl obyvatel. Malé čistírny jsou také podle něj v některých případech – například odlehlých a členitých oblastech s rozptýlenou zástavbou – ekonomicky výhodnější a technicky méně komplikované než žumpy a kanalizační přípojky.

Scroll to Top