Stále více obcí na Královéhradecku trápí nedostatek vody

blank

Podle hydroložky Eugenie Hančarové z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové je červenec specifický měsíc. Vyznačuje se totiž častými bouřkovými srážkami, ale prázdná koryta řek jeden měsíc nenaplní. Nejhůře je postiženo povodí Cidliny.

Protéká tu pouze patnáct procent dlouhodobého červencového průměru. Množství vody dost ovlivnilo, že v zimě nebylo moc sněhu, jehož tání by normálně doplnilo zásoby podzemních vod, které dotují toky,“ informovala Hančarová. Špatně jsou na tom obce v okolí Hradce Králové, Jičína, Hořic a Chlumce nad Cidlinou. Chybí jim podzemní voda, kterou musí do některých míst dovážet.

Situace se od května nijak zvlášť nezměnila. Musíme dovážet cisternu do Liberku, části obce Hláska, ale jsme připraveni plnit vodojemy cisternami i v jiných obcích. Naštěstí hodně obyvatel Rychnovska je na dovolených, takže spotřeba vody díky tomu klesla,“ uvedl zástupce vodovodů a kanalizací regionu Rychnovsko Josef Jansa.

Situace se však nelepší ani na Jičínsku. Do obce Doubrava vodu v cisterně dovážíme skoro dva měsíce. A tak to zůstane až do září. Další problémy jsou v okolí Nové Paky v obci Úbislavice. Tam jsme sice zahájili výstavbu vodovodu, ale letos jsme ještě naváželi vodu,“ sdělil ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richard Smutný.

Kvůli nedostatku vody jednali v červnu zástupci krajského úřadu, ČHMÚ a Povodí Labe. Stav vody je na hraně, doposud však nebylo třeba vydat opatření obecné povahy omezující odběry povrchových, podzemních vod,“ doplnil mluvčí kraje Lukáš Vaníček.

Scroll to Top