V Němčicích nad Hanou vyschl kvůli sporům rybník

blank

Dohady mezi majiteli pozemků kolem rybníku v Němčicích nad Hanou zapříčinily vyschnutí místního rybníka. Kromě radnice jej chtěla zachránit většina vlastníků okolních pozemků. Chyběl však souhlas jednoho z majitelů.

V roce 2017 Povodí Moravy odstranilo přívod vody do rybníka, který lidé před desítkami let vybudovali bez povolení. Při pokusu o zřízení nového přívodu vody do rybníka rybáři a město narazili. „Oslovili jsme jednotlivé vlastníky pozemků, chtěli jsme se dohodnout, že by si město na nějakou delší dobu pronajalo ty pozemky, získalo dotaci a znovu uvedlo rybníky do funkčního stavu. Bohužel jsme se nedomluvili,“ uvedla starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková.

K opravě je potřeba souhlasu všech vlastníků pozemků, což jeden z nich odmítl. Patří mu zhruba 11 procent půdy. Údajně dochází k podmáčení části jeho polí, na kterých hospodaří jako zemědělec. „Momentálně jsme v patové situaci a nevíme, co s tím. Výsledkem je to, že rybník, který tady byl desítky let, momentálně vypadá tak, jak vypadá, v době, kdy se suchem bojuje plošně,“ doplnil jednatel rybářského svazu Pavel Štěpánek.

Scroll to Top