Karvinské moře je přístupné veřejnosti

blank

Po dvouletém vyjednávání města Karviné s majitelem pozemku, kde se nachází vodní plocha, se oficiálně otevřelo lidem Karvinské nebo také Darkovské moře. Plány počítají se vznikem pláže a stezky pro cyklisty a bruslaře. V areálu již byly nainstalovány odpadkové koše, kontejner a mobilní toalety.

„Karvinské moře je krásná lokalita, která bohužel městu nepatří. Nám se ale s majitelem podařilo uzavřít jednoduchou nájemní smlouvu, v rámci které chceme tuto lokalitu zpřístupnit veřejnosti. Chceme také využít dotační zdroje a vyprojektovat zde stezku pro cyklisty a bruslaře, podobně, jak to funguje na Olešné,“ řekl primátor Karviné Jan Wolf. Podle nového správce areálu, společnosti STaRS Karviná, časem vzniknou pláž a zabudovaná lehátka.

„Prozatím jsme prostředí kolem jezera uklidili, vyčistili, posekali jsme trávu a nainstalovali odpadkové koše a mobilní WC. Teď musíme sestavit tým lidí, který s projektanty připraví rozvojový plán celého prostředí. Naším zájmem je, aby toto místo zůstalo co nejvíc přírodní,“ naznačil ředitel společnosti STaRS Karviná Petr Dyszkiewicz. Informace o kvalitě vody budou zveřejňovány na nainstalované tabuli u břehu.

„Koše i mobilní záchodky jsou super. Jen by jich mohlo do budoucna ještě přibýt, hlavně záchodků, které jsou prozatím, co vím, pouze u hlavního břehu. A taky by mohl přes rychlou cestu, která moře odděluje od parkoviště u darkovského mostu, vzniknout přechod. Ve špičce se tam trousí houfy lidí a není to dvakrát bezpečné,“ sdělil Karvinskému deníku jeden z místních rybářů.

Scroll to Top