Voda v Karlových Varech byla v pořádku, příčina zdravotních potíží se hledá

blank

Čtyři desítky lidí musely vyhledat ošetření kvůli nákaze u jednoho ze stánků s občerstvením na karlovarském filmovém festivalu. Původně se v souvislosti se zdrojem potíží mluvilo o užitkové vodě. Do nemocnice zamířili lidé s bolestmi, průjmy a zvracením. Po ošetření byli propuštěni domů.

První vzorky hygienici odebrali v sobotu 30. června, kdy lidé poprvé trpěli zvracením a průjmy. Další odebírali 1. července. Jasno do případu ale nevnesly ani výsledky analýz čtyř vzorků z 2. července, které zkoumali pracovníci Zdravotního ústavu z Ústí nad Labem.

„Mohu potvrdit, že v žádném ze vzorků biologického materiálu, které byly odebrány postiženým s prvními klinickými příznaky, nebyla prokázána přítomnost nepříznivé patogenní mikroflóry,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková. Hygienici příčinu potíží zaměstnanců produkční a marketingové agentury, která provoz stánků zajišťovala, stále hledají.

„Všechny postižené ale spojuje konzumace vody z přípojky, ze které byla voda vedena k jednotlivým stánkům. Jednalo se o vodu určenou pouze pro zaměstnance,“ konstatovala Zajíčková. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší akcí svého druhu v České republice. Mezi odbornou veřejností je považován za jednu z nejvýznamnějších kulturních událostí v Evropě vůbec.

Scroll to Top