Odstávka kvůli čerpadlu na kontaminovanou vodu v Dukovanech

blank

V Jaderné elektrárně Dukovany dočasně odstavili čtvrtý blok. Zjistili, že je nutné provést údržbu jednoho ze šesti cirkulačních čerpadel. Ta se totiž nacházejí v primárním okruhu, kudy protéká voda kontaminovaná radiací. Práce na čerpadle není možné bez odstávky a částečného vychlazení výrobního zařízení provést.

„Nešlo o poruchu čerpadla. Zaznamenali jsme na něm změny některých parametrů diagnostiky na ucpávkovém systému. Proto jsme v rámci dlouhodobě uplatňovaného konzervativního přístup k provozu elektrárny rozhodli o krátkodobém odstavení a kontrole právě proto, abychom předešli případné závadě či poruše zařízení,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Krátkých odstávek v provozu v posledních měsících v Dukovanech přibývá, ale podle Bezděka nejde o nic nestandardního.

„Případné krátkodobé odstávky zařízení zařazujeme dle potřeby, když provádíme mimořádné kontroly nebo ověřujeme stav zařízení. Odstávky z důvodu poruch zařízení jsou výjimečné a během dvou let byla na bloku číslo 4 pouze jedna taková,“ sdělil dále Bezděk. Nic zvláštního se neděje ani podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové.

„V Dukovanech jsou konzervativní. Odstavují i v případě, že je jen podezření na poruchu nějakého zařízení. Tady opravdu selhalo na hlavním cirkulačním okruhu čerpadlo, uvidí se, zda je to vada materiálu nebo montáže. Nedošlo ale k něčemu neprojektovému, systém s tím počítá. Je tam šest čerpadel, která zajišťují chod reaktoru, jedno porouchané neznamená nebezpečí. Prostě se blok odstaví a čerpadlo se opraví. My to sledujeme v rutinním režimu, nikoli v režimu pohotovostním,“ zdůraznila Drábová.

Dukovany se nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče a jedná se o první jadernou elektrárnu na území Česka. Pro její potřeby byla vybudována Vodní nádrž Dalešice, která patří k největším na Moravě. V roce 2016 odebrala Jaderná elektrárna Dukovany 43,2 milionu metrů krychlových povrchové technologické vody. Oproti roku 2015 je to 3,5% pokles. Ve srovnání s rokem 2012 dokonce o 19,1 %.

„Hospodaření s vodou se nejen v České republice stává v posledních letech velkým tématem, během posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu v ČR o více než třetinu. Jako energetici samozřejmě řadíme vodu ke klíčovým vstupním surovinám pro výrobu. Optimalizace její spotřeby a neustálé hledání úspor jsou proto i pro nás stále aktuální,“ řekla loni na jaře ředitelka divize Správy ČEZ Michaela Chaloupková.

Scroll to Top