Bezrizikové koupání v bolevecké rybniční soustavě

blank

Plzeň zveřejnila výsledky kontrol, které bolevecké rybníky plavcům doporučují. Teplota vody se pohybuje kolem dvaceti stupňů Celsia. Zdravotně nezávadná voda je ve většině sledovaných přírodních koupališť.

„Hodnocení hygienickou službou z 26. června 2018 pro všechny sledované rybníky, tedy Velký bolevecký, Senecký, Šídlovský a Kamenný, znělo tak, že je tam voda vhodná ke koupání. Jde o nejlepší možné hodnocení,“ přiblížil Richard Havelka ze Správy veřejného statku, která má soustavu na starost. Podle něj současné sucho prozatím kvalitu vody nijak nezhoršuje, protože jde o poměrně stabilní ekosystémy. Celá soustava však dlouhodobě trpí nedostatkem vody. Podle magistrátu to představuje riziko pro budoucnost.

Ve většině sledovaných přírodních koupališť v České republice je voda zdravotně nezávadná a vhodná ke koupání. Krajské hygienické stanice ale několik míst také zavřely. Jedná se o rybníky Sykovec a Rosnička a přírodní biotopy Honětice a Modrá. Na několika místech koupání nedoporučují. Ostražití by tak měli být lidé ve Velkém rybníku na Karlovarsku, v rybníku Valcha na Klatovsku, v Staňkovském rybníku u Třeboně a rybníku Černý u Smrčné, kde hygienici koupání nedoporučují. Rizikové může být především pro děti, těhotné ženy a osoby trpící alergií či s oslabeným imunitním systémem.

Se zhoršenou kvalitou vody se potýkají koupaliště Šeberák a Hostivař, Máchovo jezero, vodní nádrži Seč na Chrudimsku, Břevnická nádrž u Chotěboře nebo Brušperk v podhůří Beskyd. V těchto lokalitách hygienici doporučují se po koupání umýt čistou vodou. Pravidelnou příčinou zhoršené kvality vody jsou sinice, které mohou vyvolat vyrážky, podráždění očí, rýmu, ale i žaludeční a střevní potíže nebo jaterní problémy.

Scroll to Top