Agrobio: Enzymy a bakterie do žump, septiků nebo domovních čistíren odpadních vod

blank

Portál agrobio.cz zveřejnil text, ve kterém radí zahrádkářům a kutilům, jak naložit s bakteriemi a enzymy. Publikujeme jej v nezměněné podobě.

Přes léto nezapomeňte na enzymy a bakterie do žump, septiků nebo domovních čistíren odpadních vod. Zbaví vás zápachu a hlavně rozloží tuhou organickou hmotu na kapalinu. Pokud bydlíte v rodinném domě, řešíte většinou vývoz žumpy, u septiku dobrou průchodnost septiku a u domácích ČOV správný chod. Žumpa je uzavřená nádrž s jedním otvorem pro sběr odpadních vod. Žumpu je nutné pravidelně vyvážet fekálním vozem. Septik je většinou vícekomorová nádrž pro sběr odpadních vod s přepadem ústícím do pískového zemního filtru, tzv. trativodu. Domovní čistírna je již celý biologicko-mechanický čisticí systém odpadní vody domu.

Do septiků nebo žump je možné použít stejný typ enzymů a bakterií, například produkt Kouzlo přírody. Je ve formě prášku, který obsahuje miliardy enzymů a bakterií, které dokážou organickou hmotu rozložit tak, že v nádrži zůstane pouze kalná, nezapáchající kapalina. Tu je možné velice snadno vypumpovat. Pravidelnou aplikací dojde také i k odstranění nepříjemného zápachu, zejména v letním teplém počasí.

Pro domovní čistírny je nutné použít jiný typ bakterií, které pracují s přístupem vzduchu. Domácí ČOV je směs speciálních kmenů enzymů a bakterií, které pracují s přístupem vzduchu. Díky tomu tak podporuje správný chod domácích ČOV, předchází ucpávání potrubí a zamezuje tvorbě nepříjemných pachů. Po aplikaci výstupní voda splňuje nejpřísnější normy. Je vynikající k aktivaci jak nových, tak i starších ČOV. Aplikace těchto přípravků je velice jednoduchá. Jelikož jsou bakterie a enzymy zmrazeny, vysušeny a uvedeny do hibernace, je třeba je rozmícháním v přípravku v teplé vodě oživit. Takto připravený roztok se poté vylije buď přímo do žumpy, septikuČOV, nebo do toalety.

Scroll to Top