Menší zájem o dotace v druhém kole Dešťovky

blank

V prvním kole Dešťovky zaměřené na  podporu využívání srážkové a odpadní vody v domácnostech a na zahradách, byly rozebrány peníze za den. V druhém kole však nestačilo ani deset měsíců. Z 240 milionů si lidé řekli o necelou polovinu, ačkoliv během prvního dne, 7. září 2017, zažádali o 90,5 milionu korun. Proces se následně zasekl. Od 7. září do konce června fond přijal žádosti za zhruba 30 milionů korun.

„Ve druhé výzvě jsme dali k dispozici dvojnásobné množství peněz. Lidé tak mají dostatek času na výběr té nejvhodnější varianty a přípravu žádosti, což se odráží v kvalitě projektů a daleko menší chybovosti,” shrnula důvody pro deník E15 mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová. Podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Oldřicha Vlasáka za to může náročnost dotovaných systémů, které zachycují dešťovou vodu.

„Ten systém je potřeba doplnit dalším čištěním. Jeho údržba je trochu problémová,” uvedl pro E15 Vlasák. SOVAK ČR k problematice loni v květnu publikoval stanovisko. Druhou výzvu hodnotilo sdružení už lépe. „Je to lepší. První vyhlášení bylo bez konzultace s námi a bylo potřeba upřesnit vztah mezi místní vodárenskou společností a zákazníkem,” uvedl Vlasák.

Ministerstvo životního prostředí spustilo pilotní program Dešťovka v dubnu 2017 a majitelé rodinných a bytových domů si dotace v celkové výši 110 milionů korun rozebrali během několika hodin. Ještě loni spustil Státní fond životního prostředí ČR druhé kolo a alokoval dvojnásobné množství peněz. Polovina částky zamířila do lokalit, které jsou dlouhodobě postižené suchem.

Dešťovka podporuje tři základní systémy. Mezi ně patří nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti. „Dešťovka pokryje domácnosti až polovinu výdajů na zavedení systému využívající srážkovou či odpadní vodu, což může být podle zvolené varianty až 105 tisíc korun,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle Brabce nádrže na srážkovou vodu majitelé domů ocení zejména při přívalových deštích, které jsou v jarních a letních měsících častější než v jiných obdobích. „Voda z nich se do vyschlé půdy vsakuje jen těžko, zatímco nádrže naplní a vodu lze používat ještě několik týdnů poté. Nejenom, že domácnosti ušetří díky nižší spotřebě, ale v domácnostech bude voda díky nádržím dostupná i v suchých obdobích,“ doplnil Brabec.

Scroll to Top