Alespoň jednou v roce musí příslušníci 43. výsadkového praporu z Chrudimi trénovat seskoky na vodní hladinu. Tentokrát se s nimi vrtulník vznášel nad Vodní nádrží Seč. Akci hodnotili jako příjemný zážitek.
„Sloužím u výsadkového praporu pětadvacet let, mám 240 seskoků a seskok do vody bych vyhodnotil jako ten nejkrásnější v životě výsadkáře,“ řekl vrchní praporčík Robert Otáhal. Seskoky probíhaly z třísetmetrové výšky. „Stojí to za to, protože dopad není na tvrdou zem, kdy se člověk může pomlátit. Tady se můžete maximálně trochu nalokat vody, ale v tak příjemném počasí, jako je dnes, to nemá chybu,“ pokračoval Otáhal.
Ke skoku nad vodou jsou připuštěni pouze vojáci, kteří mají za sebou alespoň dvacet seskoků na pevninu. „Zároveň musí splnit podmínku uplavat sto metrů v uniformě a botách, aby byla jistota, že se neutopí,“ doplnil vrchní praporčík. Výsadkáři jsou limitováni počtem padáků přidělených na seskoky do vody kvůli jejich sušení. Po seskoku je musí odvážet do logistické základny ve Štěpánově u Olomouce, kde disponují speciální věží na sušení padáků.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!