Příslušníci 43. výsadkového praporu z Chrudimi skákali do sečské přehrady

blank

Alespoň jednou v roce musí příslušníci 43. výsadkového praporu z Chrudimi trénovat seskoky na vodní hladinu. Tentokrát se s nimi vrtulník vznášel nad Vodní nádrží Seč. Akci hodnotili jako příjemný zážitek.

„Sloužím u výsadkového praporu pětadvacet let, mám 240 seskoků a seskok do vody bych vyhodnotil jako ten nejkrásnější v životě výsadkáře,“ řekl vrchní praporčík Robert Otáhal. Seskoky probíhaly z třísetmetrové výšky. „Stojí to za to, protože dopad není na tvrdou zem, kdy se člověk může pomlátit. Tady se můžete maximálně trochu nalokat vody, ale v tak příjemném počasí, jako je dnes, to nemá chybu,“ pokračoval Otáhal.

Ke skoku nad vodou jsou připuštěni pouze vojáci, kteří mají za sebou alespoň dvacet seskoků na pevninu. „Zároveň musí splnit podmínku uplavat sto metrů v uniformě a botách, aby byla jistota, že se neutopí,“ doplnil vrchní praporčík. Výsadkáři jsou limitováni počtem padáků přidělených na seskoky do vody kvůli jejich sušení. Po seskoku je musí odvážet do logistické základny ve Štěpánově u Olomouce, kde disponují speciální věží na sušení padáků.

 

Scroll to Top