Noční exkurze na Orlické přehradě

blank

Ve středu 4. července večer se pro veřejnost otevřou útroby Orlické přehrady. Noční prohlídka provozu trvá 60 minut a k dispozici návštěvníkům bude několik zkušených průvodců. Součástí exkurze bude například Kaplanova turbína, přivaděč vody nebo Vltavského Poseidona.

„Noční exkurze na Orlické přehradě již tradičně k létu patří. Letos ji vypisujeme před svátky, aby ji stihli i ti, co jedou na prodloužený víkend pryč,“ řekl za pořadatele Martin Slavík. Exkurze se ve středu 4. července budou konat ve 20, 21:30, 23 a 24 hodin. „Připravili jsme letos také prodloužené speciální exkurze, jejichž součástí je kryt civilní obrany, jenž se skrývá v horninovém svahu u hráze,“ pozval dále Slavík. Další prohlídky včetně krytu se v sobotu 7. července uskuteční od 14 hodin. Rezervace všech termínů je nutná na čísle 737 50 69 50 nebo písemně na pisecko@email.cz.

Povodí Vltavy v první polovině letošního roku vypsalo jednotnou veřejnou zakázku pro tvorbu projektové dokumentace a modernizaci lodního výtahu na Orlické přehradě. Ještě náročnější práce budou nutné na samotné hrázi, která bude zabezpečena před velkou vodou. Stavební úpravy jsou naplánovány na dva roky.

Nejprve se začne modernizovat lodní výtah, který je technickým unikátem nejen v České republice, ale v celé Evropě. Především díky tomu, že překonává výšku více než 70 metrů a přepravuje lodi po 277 metrů dlouhé kolejové dráze. Náročnější práce si vyžádá výstavba nového bezpečnostního přelivu za 830 milionů korun, který bude postaven na pravé straně hráze vedle výtahu. Kvůli těmto zásahům musí být až na rok uzavřena komunikace vedoucí po koruně hráze. Podle Povodí Vltavy rekonstrukce nenaruší letošní rekreační sezonu.

Orlická přehrada je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Byla vybudována v letech 1954–1961 a přehradila tok řeky Vltavy u Solenice na Příbramsku. Vzniklému umělému jezeru muselo ustoupit 14 mlýnů, velký počet pil a 650 obytných a hospodářských staveb. Přehrada byla uvedena do provozu 22. prosince 1961. Největší hloubka je 74 metrů a jde o nejobjemnější přehradu v České republice.

Scroll to Top