Čištění Brněnské přehrady minimálně do roku 2022

blank

Představitelé Brna, Jihomoravského kraje a vodohospodáři z Povodí Moravy informovali o třetí etapě čištění Brněnské přehrady. Na přehradu bez sinic a zdravotně nezávadné koupání se mohou plavci těšit i v dalších letech. Povodí Moravy chce nádrž s vodou v dobré kvalitě udržovat i poté, co na jaře dokončilo její rozsáhlou revitalizaci.

Na zachování bezpečné kvality vody se v přehradě se bude podílet i Brno, které pro to na svém březnovém zasedání schválilo dotaci ve výši pěti milionů korun. Spolupráce Jihomoravského kraje, Brna a Povodí Moravy navazuje na čištění vody v přehradě před osmi lety. Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera skončilo hrazení nákladů z evropské dotace na udržitelnost projektu loni. O další náklady se zainteresované subjekty podělí.

Na přehradu se na jaře vrátily aerační věže, které slouží k promíchávání a prokysličení vodního sloupce nádrže. Probubláváním vody pomohou k její čistotě a zamezí rozšíření sinic. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře čištění vody nemá vliv na zdraví a bezpečnost návštěvníků.

Starosta Chudčic u Brna Martina Ander v této souvislosti navrhl, aby úřady vytvořily společný projekt, který pomůže obcím podél Svratky s vybudováním kanalizací. Podle ředitele pro správu povodí Antonína Tůmy chybí postavit několik čistíren a kanalizací.

Scroll to Top