Český Krumlov zatím neodkoupí čistírnu od firmy v insolvenci

blank

Tradiční turistická bašta, Český Krumlov, dlouhodobě usiloval o odkup čistírny odpadních vod, kterou využívá spolu s nedalekým Větřním a tamními papírnami. Objekt vlastní společnost, která je nyní v insolvenci. Vedení města chtělo koupit i kanál, který přivádí odpady z Větřní. Ten ale k prodeji nebyl. Odkup čistírny je v Českém Krumlově dlouholeté téma. Zatím však provoz neodkoupí, protože nabídku do prodejního procesu mělo město podat nejpozději 22. června. Potřebné dokumenty ale dostalo teprve před 14 dny.

S odkupem čistírny v Českém Krumlově je klíčové i vlastnictví obchvatného kanálu ve Větřní. Ten patří papírnám, které jsou stejně jako současný majitel čistírny v insolvenci. V otázce odkupu čistírny již vyhlásil soud výběrové řízení. Problematika odkupu kanálu je však ve správě jiného subjektu, jiného správce konkurzní podstaty a jiného soudu. „Pokud se vlastníkem stane někdo, kdo se bude opět chovat jako spekulant, vybudujeme si vlastní čistírnu. Máme na to prostředky i prostory,“ zdůraznil dříve místostarosta Větřní Pavel Štindl.

Insolvenční správkyně papíren podle místostarosty Krumlova Josefa Hermanna avizovala, že je třeba prodat oba závody najednou. Čistírna patří společnosti ČOV Český Krumlov a budovala se od roku 1985. Zkušební provoz začal o sedm let později. JIP-Papírny Větřní jsou od listopadu 2013 v insolvenci a existují od druhé poloviny 19. století. Na počátku insolvenčního řízení chtěli věřitelé po dlužníkovi téměř miliardu korun.

Scroll to Top