Lipno I má jedno z nejrychlejších připojení do sítě na světě

blank

Vodní elektrárna Lipno I je od konce května zcela bezobslužná. Zároveň disponuje díky českému řídícímu systému společnosti ZAT jedním z nejrychlejších systémů připojení do sítě v oblasti vodní energetiky na světě. Jedná se o jednu největších investic ČEZ do rekonstrukce řízení vodních elektráren, která přišla na téměř 70 milionů korun. Rekonstrukce probíhala od května 2016.

„Elektrárna se přifázuje do sítě do 16 sekund, což je pro pohotovostní elektrárnu zásadní. Patříme mezi několik firem na světě, které dokáží takto regulovat zdroj. Jde zhruba o poloviční čas proti jiným technologiím,“ řekl člen představenstva ZAT Ivo Tichý. Elektrárna se ovládá ze 140 kilometrů vzdáleného dispečinku ve Štěchovicích v režimu fiktivního bloku 120 MWe. Původní systém řízení zcela nahradil nový řídicí systém SandRA, který zabezpečuje najetí a nafázování bloků v extrémně krátkých časech, běžně do 16 sekund. Zároveň se také zlepšily regulační vlastnosti obou turbosoustrojí.

Ředitel organizační jednotky Vodní elektrárny ČEZ Petr Maralík uvedl, že je projekt modernizace systému kontroly řízení elektrárny Lipno I završením projektu modernizace a ekologizace soustrojí TG2 a TG1 a jde o největší rekonstrukci lipenské elektrárny za více než 55 let provozu. Po modernizaci vyrobí každé ze soustrojí elektrárny Lipno I o 4 miliony kWh elektřiny více. Bude pokryto tisíce dalších domácností.

„Na vodní elektrárně Lipno I jsme provedli kompletní výměnu systému kontroly řízení, části Elektro včetně elektrických ochran, zařízení polní instrumentace a kabeláže i úpravy dispečinku. Vyměnili jsme automaty jednotlivých strojů, společných zařízení v nadzemní i podzemní části a kompletně řízení rozvoden vyvedení výkonu na 4 linkách R100kV, 11 linkách R25kV a v rozvodnách vlastní spotřeby. Jako vnitrosystémovou komunikaci jsme implementovali protokol komunikace EC60870-5-104. V technickém řešení jsme uplatnili veškerá opatření pro zajištění kybernetické bezpečnosti celého zařízení,“ doplnil ředitel divize Energetika společnosti ZAT František Kural.

Společnost ZAT se sídlem v Příbrami patří mezi zakladatele automatizace ve světě a je nejstarší českou firmou v oboru automatizace technologických procesů. Disponuje vývojem, projekcí, výrobou, instalací i servisem elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent. Je také certifikovaným výrobcem zdravotnických přístrojů

Scroll to Top