Proběhl seminář k 50. výročí ČHMÚ Ostrava

blank

V druhé polovině května se v Ostravě uskutečnil seminář ke kulatému výročí pobočky ČHMÚ Ostrava. Jeho cílem bylo připomenout významnou událost a také přiblížit účastníkům a hostům ze spolupracujících úřadů, institucí, akademické sféry a z oblasti krizového řízení činnost ostravského pracoviště v regionu.

Jako první se svým příspěvkem vystoupil ředitel ČHMÚ Mark Rieder, který se ředitelského křesla ujal 1. října 2017, kdy ve funkci nahradil dlouholetého ředitele ústavu Václava Dvořáka. Ministr životního prostředí Richard Brabec od něj očekává nový pohled na fungování a směřování organizace. Rieder hovořil o úloze a významu pobočky v kontextu ústavu nebo uvedl současné významné aspekty rozvoje a směřování ústavu. Zmínil se také o úpravě forem komunikace ústavu a prezentaci informací a výstupů odborné i laické veřejnosti na sociálních sítích nebo v mobilních aplikacích.

Dvě nové aplikace vytvořila společnost OKsystem pro platformu Android 4.4 a vyšší a je možné je od 30. dubna 2018 zdarma stáhnout ze stránek Obchodu Google Play, zároveň se připravuje verze pro systém iOS 9 a vyšší. Aplikace ČHMÚ prezentuje vybrané produkty ústavu, mezi které patří předpověď počasí na nejbližší dny, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy, během sezóny také předpověď aktivity klíšťat a umožňuje také zobrazení předpovědí pro uživatelem nastavené lokality. Aplikace ČHMÚ+ prezentuje další produkty ČHMÚ pro odbornou veřejnost. Ty zahrnují informace ve stanicích, předpovědní mapy modelu Aladin, hydrologické informace, riziko přívalové povodně a informace o kvalitě ovzduší. Umožňuje také průběžné sledování stavu vod v uživatelem vybraných vodoměrných stanicích.

„Následoval přehled příspěvků přednesených pracovníky pobočky, který poskytl ucelený pohled na minulost a současnost pracoviště. Seminář se konal v prostorách Nové auly Vysoké školy báňské,“ doplnil ústav.

Scroll to Top