Málo vody v rybnících v Karlovarském kraji

blank

Některé rybníky v Karlovarském kraji jsou poloprázdné, nebo mají přehřátou vodu. Hynou v nich v důsledku toho ryby. Na vině jsou výkyvy teplot a přívalové srážky. Podle Zdeňka Maška z Rybářství Mariánské Lázně je problém dlouhodobý.

„V posledních dnech se mírně ochladilo, někde pršelo, ale v celkovém měřítku to ke zlepšení příliš nepřispělo. Největší problém přívalových dešťů je ten, že zatímco někde spadne až 100 milimetrů, jinde to není ani kapka – neprší plošně,“ uvedl Mašek. Josef Erhard z Regionální agrární komory Karlovy Vary sdělil, že v kraji není situace tak kritická jako jinde.

„Jsme vlhký kraj, takže sucho u nás zatím není takový problém. Pravda ale je, že horké dny urychlily růst řepky, takže výnosy z ní budou nižší. Asi poloviční,“ konstatoval Erhard. Některé plodiny v regionu byly silně poškozeny přívalovými dešti s kroupami. Podle ředitele Lázeňských lesů Karlovy Vary Evžena Krejčího je dostatek vody v lesích. Přívalové deště sice zvýšily také stavy v řekách, ale aktuálně jsou v nich normální průtoky.

Podle klimatologa Rudolfa Kovaříka je ale v Karlovarském kraji stav zásob podzemních vod na nejvyšší úrovni za posledních deset let. Zavření kohoutků majitelům zahrádek nehrozí. Velkým plusem pro kraj je oceánské proudění, které ovlivňuje počasí a značně ho mění. Díky takzvanému oceánskému proudění je v kraji více dešťových přeháněk. „Dynamika počasí v tomto kraji umožnila, aby se vytvořily dostatečné zásoby podzemní vody. Takže, i když té povrchové je na některých místech nedostatek, té podzemní je velmi hodně,“ pokračoval Rudolf Kovařík.

Ilustrační foto

Scroll to Top