Pozor na koupání ve Vltavě v Praze

blank

Vltava v horkých dnech svádí k osvěžení, ale podle správce toku, Povodí Vltavy, to není nejlepší nápad. Koupání v ní není bez rizika, ačkoliv se kvalita vody zlepšuje. Ve Vltavě je voda čistá do chvíle, než se setká se Sázavou, a poté s Berounkou. Oba toky totiž vodu kalí a po silných deštích i zbarví. Informoval o tom Deník. 

„Obecně lze říci, že koupání není vhodné zejména pod městskými aglomeracemi, kde se mohou ve zvýšeném množství vyskytovat látky pocházející z čištění odpadních vod, a tím i bakteriální znečištění. Proto nelze koupání zejména v dolních tocích řek doporučit,“ vysvětlil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Vltavu také znečišťují potoky, pražské, ale i ty, jež se do ní vlévají severně nad metropolí. Podle Roldána je dlouhodobě špatná kvalita vody v Únětickém, Zákolanském a Bakovském potoce. Magistrátní portál uvedl, že je v Praze silně znečištěno devět potoků. Jedná se například o Botič, Motolský, Běchovický či Cholupický potok. Pracovníci úřadu monitorují jakost vody na 38 místech.

„V případě Vltavy velmi záleží na aktuálním počasí, čím je větší teplo, tím víc lidí se koupe. Podle rozborů vody, které jsme si před několika lety nechali udělat, není voda špatná, nicméně je samozřejmě studená mezi 16 a 20 stupni,“ sdělila mluvčí areálu Žluté lázně Hana Tietze. Problémy s kvalitou vody pociťují i některá venkovní koupaliště. „Jakost vody je tu hodnocena ukazatelem 3. Ve výsledcích se objevilo překročení I. stupně v ukazateli sinice a III. stupně v ukazateli chlorofyl. Důsledkem toho došlo i ke snížení průhlednosti pod jeden metr, což může ztížit například záchranu tonoucího,“ komentoval výsledky měření mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík.

Zejména přemnožené sinice můžou být spouštěcím mechanismem pro kožní alergické reakce či podráždění očí. „Pokud se při pozření dostanou sinice, nebo jakékoliv jiné znečištění, do organismu, může to způsobit střevní potíže. Fekální znečištění může přenést žloutenku typu A,“ varovala před několika týdny mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Scroll to Top