Obce dostanou 13 milionů

blank

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí dalších finančních prostředků pro obce na rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Ve druhém kole dotačního programu mohou vyčerpat na vybudování vodovodů, kanalizací či čistíren odpadních zhruba 13 milionů korun. Příspěvkem se ještě budou zabývat krajští zastupitelé.

„Druhým kolem dotačního programu plníme podporu obcím na rekonstrukci či vybudování chybějící vodohospodářské infrastruktury. V květnu jsme schválili projekty v celkovém objemu přes 22 milionů korun. Tentokrát dostalo podporu 14 žádostí v hodnotě přes 13,6 milionu korun. Další žádosti o dotace posoudíme do konce roku,“ informoval radní Karel Klíma. V roce 2017 obdržely padesátimilionovou podporu obce do dvou tisíc obyvatel.

Královehradecký kraj chce také zlepšit kvalitu vody v nádrži Rozkoš. Tu opakovaně během koupací sezony trápí výskyt sinic a řas. Voda také bývá znečištěna fosforem. Plán na změnu, která by měla množství fosforu v nádrži omezit, byl na jaře schválen prostřednictvím Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Královéhradeckého kraje. Podle Klímy dostanou příležitost k rozvoji i obce ležící v blízkosti nádrže.

Scroll to Top