Nejhorší vodní krize v dějinách Indie

blank

V Indii zemře ročně na nemoci způsobené nekvalitní vodou 200 tisíc lidí. Ohroženy tak jsou další miliony životů. Podle projekcí bude do roku 2030 dvojnásobně převyšovat poptávka po vodě její dostupné množství. I v této souvislosti se v zemi očekává ztráta šesti procent hrubého domácího produktu.

V Indii trpí krajním nedostatkem vody až polovina z 1,3 miliard obyvatel. „Klíčové zdroje podzemní vody, které zajišťují 40 procent indických dodávek, jsou vyčerpávány dlouhodobě neudržitelným tempem,“ uvedla expertní skupina indické vlády vedená premiérem Naréndrou Módím. Rozlehlou zemi také čím dál častěji sužuje sucho. To způsobuje problémy farmářům, kteří jsou závislí na srážkách. V Indii rovněž roste počet sporů o vodu mezi jednotlivými státy.

Zhruba 2,1 miliardy lidí na světě nemá zaručený přístup k pitné vodě. Jen čtvrtina populace, 1,9 miliardy, disponuje toaletami s napojením na kanalizaci. V roce 2017 o tom informovaly Světová zdravotnická organizace a dětský fond OSN. Z uvedených 2,1 miliardy lidí sice velká část přístup k pitné vodě má, ale často pro ni musí chodit do vzdálených míst. Tito lidé navíc často pijí nefiltrovanou vodu přímo z potoků a jezer. Necelých 900 milionů lidí nemá k dispozici ani takové zdroje. Často chybí i voda ve školách a nemocnicích.

Podle generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebrevesuse by čistá voda neměla být privilegiem jen bohatých lidí žijících ve městech, ale všechny země mají povinnost se postarat o to, aby ji měl k dispozici každý občan. Šéf WHO upozornil, že znečištěná voda a nezlikvidované výkaly mohou šířit smrtelné nemoci. Každý rok zemře podle údajů OSN na průjmová onemocnění přes 350 tisíc dětí mladších pěti let. Převážně se jedná o následek zamořené pitné vody, která může vyvolat choleru a další nemoci. Mezi rozvojové cíle WHO patří zajištění pitné vody a vlastních toalet všem obyvatelům planety do roku 2030.

Scroll to Top