Lesy ČR chtějí do vodní infrastruktury investovat až 300 milionů

blank

Podle ministerstva financí ČR byly Lesy ČR v roce 2017 opět jedním z největších přispěvatelů do státní pokladny. Podnik zaujal v žebříčku plátců daně z příjmu právnických osob s téměř 800 miliony korun osmnácté místo.

„Jen za poslední tři roky jsme na daních z příjmu právnických osob odvedli do státní pokladny 3,3 miliardy korun,“ uvedl ekonomický ředitel státního podniku Karel Buchta. Lesy ČR jsou také největším plátcem daně z nemovitostí v České republice a významným zaměstnavatelem. „Investujeme kromě jiného do ochrany životního prostředí a péče o drobné vodní toky. Budujeme tedy protipovodňová opatření a stavíme či opravujeme malé vodní nádrže, které jsou významným zdrojem vody v krajině. To je při klimatické změně, jakou zažíváme, důležité,“ doplnil Buchta.

Ministerstvo financí sestavuje žebříček plátců od roku 2003 podle výše plateb, které obdrží v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob. Lesy ČR obhospodařují více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečují rovněž o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR. Letos chce podnik do jejich obnovy či údržby uvolnit 300 milionů korun. V roce 2017 modernizoval infrastrukturu za 200 milionů korun, rok předtím to bylo 120 milionů korun.

Scroll to Top