Bioklimatolog Miroslav Trnka pro iDNES.cz: Bouřky rozdělily Česko na vyprahlou a vlahou ...

blank

Bouřky z počátku minulého týdne podle bioklimatologa Miroslava Trnky výrazně zlepšily stav sucha v České republice. I tak na mnoha místech přetrvává nedostatek vláhy v půdě. Trnka očekává pro další dny dva scénáře. Buď zůstane situace bez zásadních změn, nebo se bude v příštích deseti dnech prohlubovat deficit vody, což je podle něj pravděpodobnější.

„Bouřky vykously ze suché oblasti ve středních a východních Čechách a na jihozápadě Vysočiny poměrně výrazný oblouk a rozbily homogenní oblast sucha. Na mnoha místech se situace po řadě týdnů výrazně zlepšila. Celkově nejlepší je to v oblasti na západ od Prahy. Současně však platí, že se na spoustě míst situace nijak nezměnila,“ řekl Trnka. Nejhůře jsou postižené suchem východní Čechy a části Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

„V příštích deseti dnech podle předpovědi Intersucho očekáváme prohloubení deficitu. Ve dlouhodobém výhledu je zásadní změna situace v oblastech, které jsou nejvíce postiženy suchem, spíše nepravděpodobná. A tak se vegetace, zvláště později dozrávající kultury jako kukuřice, cukrovka, pozdní brambory, ale i některé ovoce a vinná réva, může znovu dostat do problémů. Dlouhodobá předpověď ukazuje, že deficit v oblasti východních Čech a střední Moravy je poměrně výrazný, takže není pravděpodobné, že se ho podaří odstranit v průběhu léta. Muselo by přijít léto nadprůměrně vlhké, abychom se vrátili k normálu,“ informoval dále Trnka.

Z hydrologického hlediska se mimořádné sucho projevuje na 63 procentech z celkem 1475 vrtů, které sleduje Český hydrometeorologický ústav. Další vývoj sucha závisí i na tom, jestli budou intenzivní srážky pokračovat v dalším týdnu. Nárazové přeháňky a bouřkové srážky však nemají šanci dlouhodobý deficit vyrovnat. Hluboko do půdy neproniknou a nezvýší stav podzemních vod.

Mapa portálu intersucho.cz monitoruje hodnocení sucha od 116 zpravodajů z 53 okresů. Intersucho v zemích střední a jihovýchodní Evropy sleduje zemědělské sucho z tvrdých měřitelných dat od Českého hydrometeorologického ústavu a od CzechGlobe. Zároveň do tvorby výrazně vstupují agronomové zemědělských podniků jako zpravodajové z katastrů, na nichž hospodaří. Díky jejich zpětné vazbě může portál upravovat mapy podle skutečné situace. Nejvíce zemědělských zpravodajců se nachází na Znojemsku, Břeclavsku, Lounsku nebo Rakovnicku.

Scroll to Top