Kraje chtějí zbavit Orlík sinic

blank

Hejtmanky Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a Jihočeského kraje Ivana Stráská řešily, jak se zbavit sinic ve Vltavě v orlické či slapské přehradě. Společně hledaly také možnosti koordinace v dalších oblastech, které oba kraje nejvíce zatěžují. Jedná se například o dostavby dálnice D3 a D4. Podpořit chtějí výrazněji také turistický ruch. Informoval o tom deník Právo. 

„Sinice jsou živeny fosforem, který uniká z čistíren odpadních vod a z polí do vody. Každý, kdo byl v horkém létě u Orlíku, ví, jaká zelená kaše se na řece tvoří. Celá oblast je tím znehodnocena. Sice už existují technologie, které fosfor dokážou zadržet, ale většina čistíren jimi není vybavená,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Podle ní už byla řada obcí v okolí Orlíku vybavena efektivnějšími čistírnami, což ale nepřineslo dostatečný efekt.

„Obecně platí, že pokud se bude držet počasí, kdy bude hodně slunečního svitu a málo dešťů, tak je větší pravděpodobnost, že se ve vodě budou tvořit sinice a voda bude méně kvalitní ke koupání,“ informovala v květnu mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. Během sezony si může veřejnost kvalitu vody zkontrolovat na internetových stránkách krajské hygienické stanice. „Riziky v koupalištích jsou přemnožené sinice a fekální znečištění,“ upozornila Šalamunová. Zejména přemnožené sinice můžou být spouštěcím mechanismem pro kožní alergické reakce či podráždění očí. „Pokud se při pozření dostanou sinice nebo jakékoliv znečištění do organismu, mohou způsobit střevní potíže. Fekální znečištění může přenést žloutenku typu A,“ zdůraznila mluvčí.

„Oba kraje chtějí společně tlačit i na změny ve školství. Mluví se o poklesu úrovně studentů, kteří nezvládají maturitu. Proto se musí nastavit jednotná laťka přijímaček na střední školy, aby tam šli skutečně jen ti, kteří jsou maturitu schopni udělat,“ řekla Ivana Stráská. Středočeské hejtmanství také vybuduje na pomezí krajů v Zaječově vzdělávací středisko záchranářů.

Scroll to Top