1,754 miliardy za podíl v PVK

blank

Praha zaplatí Veolii za 49 procent akcií Pražských vodovodů a kanalizací 1,754 miliardy korun. Rozhodli o tom radní. Potvrdit transakci ještě musí zastupitelé. Součástí dohody, kterou také musí potvrdit i francouzská strana a nejspíš také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, je opce na odkup zbylých 51 procent akcií. Zatím není jasné, kdy přesně k odkupu dojde.

„Kupní cena bude plně pokryta z budoucích dividend. To znamená, že dlouhodobě nezatíží městský rozpočet ani neovlivní cenu vody v Praze,“ uvedl radní pro majetek Karel Grabein Procházka. Veolia koupila PVK v 90. letech, kdy zaplatila České republice sedm miliard korun. Francouzi mají od Prahy do roku 2028 pronajatou infrastrukturu. Smlouva sice měla skončit v roce 2013, ale v roce 2004 ji prodloužil tehdejší primátor hlavního města Pavel Bém.

PVK inkasují podle informací zveřejněných v poslední výroční zprávě z roku 2016 z vodného a stočného asi šest miliard korun ročně, z čehož platí Praze dvoumiliardový pronájem a další prostředky míří infrastruktury. Za stav a investice do obnovy a rozvoje infrastruktury nese zodpovědnost magistrát. Externí poradci magistrátu dříve uvedli, že se Praze prostředky vložené do odkupu podílu vrátí a dividendy by měly hlavnímu městu do roku 2028 přinést nejméně tři miliardy korun. Praha však potřebuje získat nadpoloviční podíl v PVK, aby mohla o fungování vodárenství na území města plně rozhodovat. Stoprocentně chce magistrát podnik vlastnit do roku 2028.

„Několikrát jsem říkala, že nepochopím, jak je možné, že se Praha vody v minulosti zbavila. Opravdu to musela být velice prapodivná motivace. Měla bych na to tisíc názorů, možná bych se vyjadřovala velice ostře, ale pak bych se asi dopustila trestného činu, a to neudělám,“ prohlásila loni primátorka hlavního města Adriana Krnáčová.

V roce 2018 zaplatí PVK na nájmu městu 2,4 miliardy, které budou prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti směřovat do investic do majetku. Přes miliardu PVK vynaloží na modernizaci sítí a údržbu infrastruktury sama. Celkově do vodohospodářské infrastruktury půjde 3,4 miliardy korun.

Foto: PVK

Scroll to Top