Kraslice věří, že vodní nádrž Glasberg ožije

blank

V parných letních dnech musí obyvatelé sedmitisícových Kraslic na Sokolovsku za osvěžením na koupališti dojíždět. Na místní vodní nádrž Glasberg je totiž žalostný pohled. Radnice ale věří, že se z něj v budoucnu stane rekreačně zajímavé místo. Loni se pustila do geologického průzkumu a má připravený projekt tak, aby mohla hledat vhodné dotace. Město by rádo vybudovalo přírodní biotop, který by znamenal nižší náklady na provoz, protože by koupaliště například nepotřebovalo vlastní úpravnu vody.

Krasličané dnes vyražejí za koupáním do okolí. Hojně navštěvují například deset minut vzdálený německý Kligenthal. „V projektové dokumentaci počítáme s vybudováním inženýrských sítí i pro stávající domy a rekreační obydlí. Tím by se tato lokalita mohla stát turisticky atraktivnější,“ řekl místostarosta Kraslic Miloslav Poslední. Projekt počítá s vybudováním nové nádrže, kompletního zázemí plovárny i s opravou komunikací a vybudováním nových parkovacích míst. Náklady na kompletní opravu areálu se odhadují zhruba na 30 milionů korun. „Projektová dokumentace bude hotová do měsíce. Příští zastupitelstvo bude muset hledat formu financování,“ dodal Poslední.

Realizace přírodního biotopu má největší výhody v tom, že provoz není tak nákladný a nepotřebuje vlastní úpravnu vody. „Tu filtrují právě rostliny a živočichové. Voda se tak čistí v podstatě sama,“ uvedl radní a zastupitel Kraslic Zdeněk Bíba. Za výkladní skříň přírodních biotopů je považováno Rakousko, kde tento systém funguje dlouhá léta. Voda je tam přiváděna na kořenový systém, který zajišťuje čisticí schopnost ve štěrkovém podloží. Pro Kraslice je však v současnosti prvořadá jiná investiční akce. Jedná se o dostavbu jedné ze základních škol. Akce počítá až s devadesátimilionovými náklady.

Foto: Návrh nového biotopu v Kraslicích 

Scroll to Top