ČEVAK otestovaly mobilní úpravnu vody

blank

Teplé a suché počasí a rostoucí počty návštěvníků Jihočeského kraje. Tato fakta mohou způsobit v turisticky oblíbených oblastech na jihu Čech problémy s nedostatkem pitné vody. Vodohospodáři z ČEVAK proto chtějí mít k dispozici náhradní řešení. Ve Vyšším Brodě už vyzkoušeli mobilní úpravnu vody.

„Vydatnost vrtů, které zásobují vodou město, je nižší než obvykle, při deštích je složitá i úprava povrchové vody,“ uvedl provozní ředitel ČEVAK Lubor Tomanec. Díky nasazení mobilní úpravny vody by bylo možné rychle upravit na parametry pitné vody například i deštěm zakalenou vodu z místních toků. Stačí pouze zařízení v přívěsném vozíku za autem. Dále do potoka či jiného zdroje umístit ponorné čerpadlo a nechat pracovat vločkovač, sestavu filtrů, chemická činidla a technologii, která z vody odstraní bakterie a viry. S pomocí mobilní úpravny tak vyřešila dlouhodobý problém s nedostatkem vody například obec Rajnochovice v podhůří Hostýnských vrchů na Kroměřížsku.

„Člověk musí myslet do budoucna. Riziko nedostatku vody v naší oblasti není zanedbatelné. Přes léto se u nás kumuluje velké množství lidí. Dokonce čím větší je sucho, tím méně řek v republice je splavných a tím víc lidí přijede do Vyššího Brodu na Vltavu, kde je jistota stálého průtoku. Když se pak naplní kemp, spotřeba pitné vody strmě roste a někdy je nám úzko. Máme štěstí, že se můžeme napojit na klášterní vodovod, je třeba ale myslet i na jiná řešení,“ řekl starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

Scroll to Top