Zahrádkáři by uvítali dotované nádrže na dešťovku

blank

Extrémní sucho v České republice se podepisuje i na úrodě zahrádkářů. Podle nich bude menší než loni. Informoval o tom portál metro.cz.

„Co se týká jahod, tak jsou letos drobnější, u ovocných stromů je vidět propad plodů. Například meruněk bude poskrovnu,“ uvedl například přibyslavský zahrádkář Ladislav Hladík. Mimo to jej také nedostatek srážek trápí kvůli chovu včel. „Ty se nestačily dostat do rozvoje a patřičně namnožit. To pak mělo za následek, že to vše nemohly stihnout. Snůška medu byla o něco nižší,“ konstatoval Hladík.

Podle mluvčí Českého zahrádkářského svazu Marty Pawlicové musí ten, kdo dělá okrasnou zahradu, počítat s vyššími výdaji za postřiky. „Zatím jsme nepočítali dopady sucha, ale zvýší se spotřeba vody,“ doplnila Pawlicová. Zahrádkáři obecně neradi používají pitnou vodu k zalévání. Může se to totiž prodražit. Řada z nich spoléhá na dešťovou vodu. Zároveň doufají, že stát připraví takový dotační program, aby na dešťovku získali dotace tak jako třeba zemědělci. „Zahrádkáři tak nemají možnost získat nádrže. Ideální by byly barely o objemu zhruba dvě stě až tři sta litrů, které bychom mohli postavit k okapům chatiček,“ uzavřela Pawlicová.

Scroll to Top