Lesy ČR obnovily dubovou alej u rybníka Kolečko v Tovačově

blank

Dubová alej v Tovačově v Olomouckém kraji je jedna z nejstarších na Moravě. Její obnova za tři miliony koruny byla spolufinancována Evropskou unií z Operačního programu Životní prostředí. Cílem bylo šetrně ošetřit a zachovat co nejvíce letitých stromů. S Lesy ČR na něm spolupracovala i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

„Celkem 179 velmi starých stromů ošetřili arboristé. Vyřezaly se náletové dřeviny a vykácely nebezpečné stromy s malou vitalitou a krátkodobou perspektivou. Na místě je vysazeno 242 sazenic převážně dubu letního, ale také jilmu vazu a topolu černého,“ uvedl krajský ředitel podniku Lesy ČR z Brna Dalibor Šafařík. Díky akci se prodloužila životnost stromů a zvýšila bezpečnost návštěvníků.

„I v dalších třech letech se budou vysazené stromy pravidelně zalévat, dosazovat uhynulé sazenice a opravovat oplocení jednotlivých dřevin,“ sdělil dále Šafařík. Lesy ČR spravují zejména drobnější vodní toky a vodní díla. Letos chtějí do jejich obnovy či údržby uvolnit 300 milionů korun. V roce 2017 modernizovaly infrastrukturu za 200 milionů korun, rok předtím šlo o 120 milionů korun.

Scroll to Top