Kapitán lodi popsal záchranu tonoucích osob v Praze

blank

Metropoli zasáhly o víkendu prudké deště. V podzemním tunelu Motolského potoka lovili kešku čtyři příznivci takzvaného geocachingu. Spláchla je prudká přívalová vlna a o život přišel nejméně jeden z nich. Po posledním se stále bezvýsledně pátrá. Pohřešovanou ženu našli policisté v sobotu 9. června večer utonulou pod Jiráskovým mostem. Záchranu dvou tonoucích osob popsal portálu idnes.cz kapitán turistické lodi Andente Milan Helvig, který proplouval v blízkosti neštěstí.

„Na Vyšehradě jsem se chtěl opět otočit, abych na Rašínově nábřeží mohl po proudu přistát. Ten obrat normálně trvá půl minuty, teď mi to trvalo tři, čtyři minuty na plný výkon lodi,“ uvedl Helvig. Následně ho stevardka lodi upozornila na topící se lidi. „Okamžitě jsme ukončili výstup, protože v tu chvíli je opravdu každá sekunda drahá, a hned jsem jel k těm tonoucím. V té době na palubě lodi byla většina cestujících projížďky. Výstup trvá vždy dlouho a v téhle chvíli prostě nejde počkat, ty dva topící se to hnalo na jez. Zůstalo nám na lodi zhruba dvacet, možná třicet lidí, nijak jsem je ovšem neohrozil. Snažil jsem se pomoci lidem ve vodě, ale držel jsem si i při zásahu dostatečnou vzdálenost, protože za lidi na palubě nesu zodpovědnost. Mezitím můj bývalý kolega z jiné zrovna proplouvající lodi Radek Stránský tam skočil se záchranným kruhem. Já jsem řekl svému lodníkovi, ať vezme raději dva kruhy a jde na špičku lodi, že zajedu co nejblíž. Vítr mě pořád hnal jinam, nakonec jsem se k nim dostal,“ pokračoval Helvig.

Stránskému se podařilo chytit topící se ženu a dát jí kruh. Helvig byl naopak na lodi připraven vytáhnout muže dalším kruhem na laně. „Nicméně v tuto chvíli všechno zřejmě sledovala paní na druhé straně, rychle skočila do svého motorového člunu a přijela k nám. Na ten člun, který je 20 až 30 centimetrů nad hladinou, vytáhli s Radkem snadněji oba tonoucí a odvezli je. Naše loď je velká, my bychom ty lidi na palubu táhli minimálně půl metru,“ popsal závěr záchranné akce. Helvig také sdělil, že záchranná práce proběhla relativně hladce díky naučeným postupům, které lodivodi mají. Až poté se dozvěděl, že další dvě osoby věnující se geocachingu se pohřešují. Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky. Spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache. Po objevení cache, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu ji nálezce opět uschová a zamaskuje. Cache se často umísťují na místech, která nejsou turisticky příliš známá.

Scroll to Top