AVE CZ zve na další den otevřených dveří na lagunách Ostramo

blank

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství pořádá v areálu ostravských lagun 13. června od tří do pěti hodin v pořadí čtvrtý den otevřených dveří. Podle starostky městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liany Janáčkové si Ostravané prohlídky oblíbili. Návštěvníci získají informace o použité technologii, budou se moci podívat, jakým způsobem se obsah lagun likviduje, jak se zhotovitel prací snaží eliminovat vznikající zápach, nebo se dozví, jaké množství kalů je potřeba ještě odstranit, a co se s nimi bude dále dít.

„Stále se na nás obracejí spoluobčané s prosbou o pomoc. Chtějí vědět, proč je všude ten nesnesitelný zápach, jak dlouho těžba lagun bude trvat, proč ještě není hotovo. Samozřejmě informace, které máme k dispozici, jim předáváme, přesto nyní mají možnost podívat se osobně,“ řekla před několika týdny Liana Janáčková. Vjezd do areálu bývalé chemické společnosti Ostramo se nachází u čerpací stanice z ulice Mariánskohorské.

Ostravský primátor Tomáš Macura chce získat peníze pro likvidaci lagun ze státního rozpočtu. Vláda také ve druhé polovině tohoto roku zahájí sanaci Trojického údolí ve Slezské Ostravě. Podle mluvčí státního podniku Diamo Jany Dronské má firma od ministerstva průmyslu a obchodu asi tři čtvrtě miliardy korun. O peníze na likvidaci lagun loni neúspěšně žádal Macura tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku.

Scroll to Top