V kterých rybnících a nádržích se raději nekoupat?

blank

Teplé počasí v kombinaci s nedostatkem srážek komplikuje na mnoha místech bezstarostné koupání. Hygienici například varují před Staňkovským rybníkem v jižních Čechách. Sykovec na Vysočině už pro koupání nařídili uzavřít. Sinice se na Vysočině rozmnožily i v rybníku Medlov a přehradě Sedlice. Jak vypadá situace v dalších krajích?

V Plzeňském kraji hygienici varují před vodou v rybníku Valcha u Zavlekova na Klatovsku. Zhoršenou kvalitu vody v Karlovarském kraji monitorují ve Velkém rybníku u Karlových Varů. Dvoutisícový Hroznětín, v jehož katastru rybník leží, obdržel od kraje dotaci ve výši 150 000 korun. Prostředky investoval do nové technologie, ultrazvuku, díky kterému chce se sinicemi úspěšněji bojovat. V Ústeckém kraji je zakalená voda v zatopeném lomu ve Varvažově, v Chabařovicích na Ústecku a jezeře Chmelař u Úštěku.

Liberecký kraj hlásí zhoršenou kvalitu vody v Máchově jezeře v Doksech, na koupališti v Chrastavě u Liberce a v přírodních koupalištích u kempů v Sedmihorkách v Českém ráji a Nedamově v Dubé na Českolipsku. V Pardubickém kraji je zakalený rybník Hluboký na Pardubicku a rybník Rosnička na Svitavsku. Ve Středočeském kraji se už sinice objevily v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. V Praze je potřeba být obezřetný před vstupem do rybníku Šeberák. V Moravskoslezském kraji je zhoršená jakost vody na nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku.

Scroll to Top