Další únik kyseliny chlorovodíkové, hasiči ji zneutralizovali proudy vody

blank

V areálu sokolovské chemičky zasahují od pátečních ranních hodin hasiči. Z poškozené nádrže unikla kyselina chlorovodíková. Ta unikla před několika dny také v jedné z kladenských firem. Informoval o tom denik.cz.  

„Únik je zachycován do jímky, mimo areál se nešíří. Zásah mají hasiči pod kontrolou. Nad místem úniku se vytvořil mrak výparů kyseliny, který hasiči zkrápí vodou. Je tak možné, že v blízkosti areálu chemičky by mohl být cítit zvýšený zápach. Žádné opatření směrem k obyvatelům Sokolova není potřeba,“ sdělil v pátek 8. června v ranních hodinách mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Hasičům se podařil únik kyseliny neutralizovat vodními proudy. „Žádné rozšíření mimo místo zásahu tak nehrozí. Únik kyseliny je stále zachytáván do jímky, kde hasiči nebezpečnou látku ředí vodou a následně ji budou odčerpávat. V zásobníku stále zůstává zatím neurčené množství kyseliny, která bude přečerpána do vedlejšího zásobníku. Zásah v chemičce bude trvat podle odhadů celé dopoledne. Nadále platí, že není nutné zavádět žádná mimořádná opatření směrem k obyvatelům. O události byli informování starostové měst a obcí v okolí,“ doplnil Kasal.

Hasiči museli kvůli úniku kyseliny evakuovat v úterý 5. června 12 lidí v Kladně. Na místo byla povolána chemická laboratoř z Kamenice, která provedla měření koncentrace kyseliny. Další rozsáhlejší opatření nebyla potřeba. Bezprostřední okolí nebylo rovněž ohroženo. Kyselina chlorovodíková patří mezi silné žíraviny. Při zasažení člověka je potřeba poraněné místo důkladně několik minut oplachovat tekoucí vodou a ihned vyhledat lékařskou pomoc. V celém rozsahu se na zdraví může poleptání projevit až po několika dnech.

Ilustrační foto

Scroll to Top