Dva miliony lidí v Gaze jsou bez pitné vody

blank

Podzemní zásoby vody v dvoumilionovém pásmu Gazy jsou vyčerpané a zasolené. Obyvatelům hrozí epidemie nemocí ze špinavé vody. Evropská unie a arabské země se budou společně podílet na výstavbě centrální odsolovací stanice. „Normálně stanice funguje, teď ale zrovna nejde elektřina, takže čekáme, až jí zapnou. Máme tady sice generátory, ale zase nemáme dostatek nafty, která je drahá,“ informoval ředitel odsolovací stanice Kamál Muammar. Na místě natáčel Štěpán Macháček z Českého rozhlasu.

Lidé v Gaze mají přístup k elektřině čtyři hodiny denně. „Než se vybuduje velká centrální odsolovací stanice, postavili jsme na přechodnou dobu pár těchto malých,“ řekl Kamál Muammar. Stanice dodává vodu pro 100 tisíc lidí. Plánovaná velká stanice by měla poskytnout pitnou vodu celé Gaze. „V drtivé většině domácností v Gaze teče z kohoutků slaná voda s vysokým obsahem dusičnanů. Voda, která se nedá pít, ze které se nedá vařit a v některých oblastech se s ní ani nemůžete mýt,“ uvedl ředitel koordinace vodních projektů v Gaze Marván Bardavíl. Údajně až šestkrát překračuje obsah dusičnanů a chloridů normy.

Lidé v Gaze musí kupovat balenou vodu nebo vodu od malých soukromých čistících stanic. Podstatná část území taky nedisponuje kanalizací a splašky do podzemních vod prosakují z načerno vykopaných septiků nebo tečou bez vyčištění do moře. „Kdyby se projekt centrální odsolovací stanice nepostavil, čekala by Gazu katastrofa. Nemluvím o problémech politických nebo válečných. Byla by to katastrofa v podobě epidemií nemocí v důsledku zkažené vody,“ varuje Marván Bardavíl z palestinského ministerstva vodních zdrojů.

Severoafrický Egypt také výjimečně po dobu celého Ramadánu otevřel hranice s pásmem Gazy. Přes něj se ale údajně dostane jen hrstka vyvolených lidí. Palestincům má krok egyptské strany usnadnit cesty za zdravotní péčí nebo za studiem. Přechod Rafah byl v posledních letech otevřený jen několik dnů do měsíce.

Foto: aktualne.cz

Scroll to Top