Chomutov chce do Kamencového jezera investovat 100 milionů

blank

V horizontu deseti let chce Chomutov investovat do Kamencového jezera 100 milionů korun. Již byla ukončena architektonická soutěž. Její vítěz zpracuje pro radnici územní studii rekreačního areálu. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Pokud má Kamencové jezero být skutečnou perlou Krušných hor, jak ho často označují turistické brožury, musíme se koncepčně věnovat jeho rozvoji. Díky architektonické soutěži máme dokument, který pomůže při rozhodování o budoucích investicích do areálu a jeho okolí,“ sdělil náměstek chomutovského primátora David Dinda. Jezero se nachází v obytné zóně, proto musí architekti řešit dopravní dostupnost nebo návaznost na sousední turistické cíle, jako jsou zoopark či Velký otvický rybník zvaný Banda. Dále musí zohlednit ochranu životního prostředí, chemické složení vody, potřeby rekreačního areálu s jeho ubytovacími a stravovacími funkcemi a doplňujícími službami.

Nezávislá odborná porota se rozhodla pro návrh brněnské architektonické kanceláře Refuel. „Návrh vítěze a především vizualizace, které představujeme, nejsou konečnou podobou lokality. Představí ale jak architektonický, tak urbanistický směr, kterým by se měl rozvoj ubírat,“ vysvětlila vedoucí městského odboru rozvoje a investic Jana Tröglová. V lokalitě vzniknou tři nová prostranství. Prvním z nich bude Kamencové náměstí, které spojí jezero se zooparkem a vytvoří důstojný vstup z centra města. Druhým Sportovní náměstí, které umožní vstup k jezeru od aquaparku. Třetím pak bude hráz mezi jezerem a otvickým rybníkem, kde by mohl vyrůst hotel. Město už také nechalo odbahnit část jezera a další odbahnění chystá u otvické pláže.

Scroll to Top