Byla schválena revitalizace největšího rybníku ve Středočeském kraji

blank

Středočeský kraj souhlasí s revitalizací Žehuňského rybníka na Kolínsku. Jedná se o největší středočeský a devátý největší rybník v České republice. Kraj zaujal souhlasné stanovisko v rámci svého vyjádření k EIA. ČTK o tom informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

Středočeské hejtmanství ve věci revitalizace Žehuňského rybníka nepožaduje další posuzování. Podle náměstka hejtmanky pro životní prostředí Miloše Petera je cílem obnovy zlepšit podmínky pro existenci cenných živočišných druhů a zároveň zajistit optimální stav technických zařízení, která jsou součástí vodní nádrže. K odbahnění rybníka dojde vůbec poprvé v jeho čtyřsetleté historii. Rybník se nachází mezi Poděbrady a Chlumcem nad Cidlinou a je napájen řekou Cidlinou. Jde o významnou přírodní rezervaci pro vodní ptactvo a vodní rostlinstvo.

Kraj se také se vyjádřil k navýšení kapacity zařízení k odstraňování sběru a výkupu odpadů v Kralupech nad Vltavou. Ani tady už nepožaduje další posuzování. Kapacita se nově zvýší ze současných 5000 tun na téměř 20 000 tun ročně. Další bodem byla územně energetické koncepce, která zpřesňuje a rozvíjí cíle státní energetické koncepce a určuje strategii pro její naplňování. Ve hře jsou tři varianty. Kraj zvolil tu, která je založena na růstu HDP na úrovni dvou procent ročně.

Scroll to Top